Willekeurige Foto's

aff_P1120109.jpg

Calendar

July 2017 August 2017
Mo Tu We Th Fr Sa Su
Week 26 1 2
Week 27 3 4 5 6 7 8 9
Week 28 10 11 12 13 14 15 16
Week 29 17 18 19 20 21 22 23
Week 30 24 25 26 27 28 29 30
Week 31 31

Statistieken

Leden: 10118
Artikelen: 230
Links: 10
Bezoekers: 15981805
Home arrow Biografie
Biografie Afdrukken E-mail

‘Naast acteren heb ik ook een passie voor muziek en zang. Ik denk dat die passie eindelijk tot uiting is gekomen! Ik heb verschrikkelijk veel goesting om iets te doen met die grote passie‘. Dit waren de woorden van Stan Van Samang, kort na zijn overwinning bij Steracteur Sterartiest eind 2006...

 

Stan wordt geboren op 19 maart 1979 en woont nog steeds in ‘zijn’ Wijgmaal, een onder-de-kerktoren-dorp in het Leuvense. Reeds van jongsaf aan blijkt het entertainersbloed door Stan zijn aderen te stromen. Op familiefeestjes steelt hij steevast de show en thuis zijn z’n twee oudere zussen de jury van dienst.

Na de middelbare school start Stan zijn studies kleinkunst aan Studio Herman Teirlinck. Ondanks zijn sluimerende muzikale talent, kiest Stan aanvankelijk voor een carrière als acteur. Hij raakt bekend bij het grote publiek door zijn rol in Wittekerke, waarvoor hij van 2001 tot 2007 in de huid kruipt van ‘flik’ Kevin De Kesel. Intussen speelt hij ook gastrollen in reeksen als ‘Flikken’, ‘Rupel’, ‘Sedes & Belli’, ’Zone Stad’ en de Jan Verheyen-film ‘Buitenspel. Daarnaast leent hij met plezier zijn stem aan een personage in de Vlaamse versie van ‘Ratatouille’, ’The Simpsons’, ‘Bee Movie’ en ‘De prinses en de Kikker‘. Maar Stan laat zien dat hij ook het serieuzere werk aankan met zijn rol als ’Sick Boy’ in de Vlaamse theaterversie van ‘Trainspotting’.

Zijn eerste grote feit op het witte doek komt in 2006 met ‘Windkracht 10: Koksijde Rescue’, waar Stan co-piloot Serge Helsen vertolkt aan de zijde van Koen De Bouw. Hun samenwerking krijgt een vervolg in 2007 tijdens het prestigieuze VT4-project ‘Vermist’, waarin de Cel Vermiste Personen centraal staat. Regisseur Jan Verheyen slaagt erin een realistische en meeslepende film te maken met de uitstraling van een Hollywoodproductie. De film is meteen ook de pilot van een negendelige vervolgserie, waarin Stan als Steve Van Hamel schittert naast o.m. Kevin Janssens en Joke Devynck. De serie blijkt zo’n succes te zijn, dat in mei 2008 reeds wordt gestart met de opnames van een tweede reeks. In de zomer van 2010 laat VT4 weten dat er toch een vervolg komt, er zullen nog minstens twee reeksen van elk 10 afleveringen worden gemaakt. De start van de opnames is voorzien voor het voorjaar 2011.

 

Maar naast zijn liefde voor het acteren, blijft al die tijd een andere grote passie in Stan branden: muziek. Hij begint zelf nummers te schrijven en leert gitaar, drums en piano spelen. En eind 2006 komt eindelijk de gedroomde kans. Stan neemt deel aan de eerste editie van Steracteur Sterartiest, blaast de concurrentie vanaf de eerste aflevering naar huis en wint op overtuigende wijze 25000 euro voor ‘t Balanske. Maar hij overtuigt niet alleen het publiek, ook jurylid Eric Melaerts is zwaar onder de indruk van zoveel talent. Hij doet Stan in de 2de aflevering reeds een grote belofte: ‘nadat je dit gewonnen hebt, maken wij samen een plaat‘.

Begin 2007 ziet Stan zijn grote droom in vervulling gaan. Samen met collega-maatje Roel Vanderstukken staat hij voor het eerst voor een groot livepubliek tijdens ‘Plaza Night Leuven’. Managementbureau Live Entertainment (vroeger The Entertainment Group) neemt Stan onder zijn vleugels en op 30 maart tekent hij een platencontract bij EMI. En ook Eric houdt woord. Hij wordt niet alleen de producer van Stan zijn eerste album maar mag al snel zijn muzikale vader genoemd worden. Vanaf dan gaat het razendsnel voor Stan. In april begint hij samen met Roel en Sarah aan een zomertour door Vlaanderen. Begeleid door een ijzersterke liveband zullen ze uiteindelijk op meer dan 40 podia staan. Daarmee worden ze niet alleen de muzikale revelatie maar ook de publiekslievelingen van 2007.

Op 1 juni wordt Stan zijn eerste single ‘Scars’ geboren. Het nummer voert wekenlang de hitparade aan en wordt daarmee één van dé zomerhits. Stan krijgt dan ook meer dan verdiend de TOTZ-trofee en een gouden plaat voor Scars en hij wint de Radio 2 Zomerhit-trofee voor Beste Performer.

Intussen krijgt hij de unieke kans om zijn talent als songschrijver te ontwikkelen tijdens Songcity, een internationale songschrijversweek die in juli 2007 plaats vindt nabij Zottegem. Stan ontmoet daar o.m. Kit Hain en BJ Scott en schrijft samen met hen een aantal nummers voor zijn eerste cd. Wanneer de zomertour in oktober naar zijn einde loopt, wordt ook de laatste hand gelegd aan Stan zijn eerste full-album. Eén jaar na zijn overwinning bij SaSa komt de plaat uit, die zeer toepasselijk ‘Welcome Home’ wordt gedoopt. Als eerbetoon aan zijn grote liefde, de muziek, die voor hem zijn tweede thuis geworden is. De plaat haalt al snel goud én begin 2008 ook platina.

Na een korte maar welverdiende rustpauze, starten al snel de voorbereidingen voor een eerste solotournee én een tweede album. In maart reist hij daarvoor naar Amerika, om samen met BJ Scott nieuwe nummers te schrijven. Op 28 april beleeft Stan de ultieme ’generale repetitie’, wanneer zijn eerste solo-optreden wordt opgenomen voor een tv-special en dvd-opnames. Twee weken later wordt de officiële aftrap van de zomertour gegeven in de Zuiderkroon. Een duidelijk geëmotioneerde Stan geniet en laat zijn publiek meegenieten. Meteen volgt ook een unieke aankondiging: op Valentijnsdag, 14 februari 2009, geeft Stan een feestje in de Lotto Arena… en iedereen is welkom! Daarmee is meteen het startschot gegeven voor alweer een drukke, muzikale zomer. Naast de opnames van Vermist, staat Stan zijn agenda vooral in het teken van muziek. De zomer brengt hem naar podia doorheen gans Vlaanderen, waaronder dat van VTM Live.

Tijdens het najaar wordt de laatste hand gelegd aan het tweede album, ’Take it from me’, dat verschijnt op 23 januari 2009. Het album wordt op 14 februari live voorgesteld aan het grote publiek, wanneer Stan met zijn live band een spetterend concert geeft in een uitverkochte Lotto Arena. De daaropvolgende maanden laat hij Vlaanderen kennismaken met zijn tweede plaat tijdens een nieuwe reeks optredens. Zijn zomertour eindigt eind augustus, wanneer Stan vertrekt naar een ijskoud avontuur voor de opnames van 71° Noord.

Intussen wordt een nieuw idee uitgewerkt; een reeks van akoestische concerten, samen met muzikale vriend Eric Melaerts. ‘Simply Live’wordt in januari 2010 voorgesteld in het cultureel centrum in Puurs. Na enkele geslaagde try-outs, volgt in 2010-2011 een uitgebreide theatertour langsheen culturele centra en de meest gezellige zaaltjes van Vlaanderen. Samen met dancekeizer Regi neemt Stan ook een nummer op voor diens tweede Registrated album. ‘Hang On’ wordt daaruit de eerste single en slaat meteen in. Het wordt één van de zomerhits van 2010 en zorgt ervoor dat Stan als gast tijdens de ’Eclipse’-concerten van Milk Inc het Sportpaleis mag platspelen! Maar ook met zijn eigen liveband blijft Stan het mooie weer maken in 2010. Niet alleen doet hij voor het tweede jaar op rij de Lotto Arena smelten op een ijskoude Valentijsdag, ze nemen ook deel aan de Parkies. Met maar liefst 13 parkconcerten zorgen ze voor de muzikale omkadering van evenveel gezellige zomeravonden…

 

En wat brengt 2011? Heel veel! Niet alleen de ‘Simply Lives‘, waaraan bovendien een vervolg zal worden gebreid in het culturele seizoen 2011-2012. Niet alleen de opnames van de derde en vierde reeks van Vermist. Op 14 februari zal Stan zijn derde album verschijnen, waaraan op dit moment heel hard wordt gewerkt! En alle fans worden verwacht op 9 april in de Lotto Arena, voor een fantastisch feest ter gelegenheid van Stan zijn vijfde jaar als Sterartiest op de Vlaamse podia!

 

‘Als ik dit nog 40 jaar mag blijven doen, dan ben ik een heel gelukkig mens. Hoe oud ben ik dan, bijna 70?...goh, maak er maar 50 jaar van’, vertrouwde Stan ons ooit toe. En wie zijn wij om hem tegen te spreken?

 

 

Interessante Links